Kundehistorie: Aeroview revolusjonerer inspeksjonsbransjen med RPAS (droner)

Vi har snakket med Robert Sæter som er daglig leder i Aeroview. De tilbyr blant annet inspeksjon og landmåling samt film og foto med RPAS (droner). Den siste tiden har Aeroview hatt mange spennende oppdrag og vi kriblet etter å fortelle historien deres her på sum-bloggen.

   Robert Sæter er daglig leder i Aeroview og kunde hos Sum Regnskap. Aeroview utnytter RPAS-teknologien (droner) til det maksimale og tilbyr film, foto og inspeksjon. De er også blandt de første profesjonelle aktørene i Norge med en rekke sertifiseringer som har åpnet opp for svært mange spennende prosjekt. Her er Sætre ute for et oppdrag med landmåling.

 

Robert Sæter er daglig leder i Aeroview og kunde hos Sum Regnskap. Aeroview utnytter RPAS-teknologien (droner) til det maksimale og tilbyr film, foto og inspeksjon. De er også blandt de første profesjonelle aktørene i Norge med en rekke sertifiseringer som har åpnet opp for svært mange spennende prosjekt. Her er Sætre ute for et oppdrag med landmåling.


Hvilken bakgrunn har du fra før du begynte å jobbe med Aeroview?

Den viktigste historien og drivkraften bak Aeroview har nok vært nysgjerrighet og interessen for teknologi og luftfart. Før Aeroview jobbet jeg blant annet som F16 flymekaniker på Ørlandet og utdannet meg videre til trafikkflyger. Jeg har også jobbet en god periode i oljebransjen, hovedsakelig offshore. Gjennom min tidligere bakgrunn fulgte jeg med på utviklingen av droneteknologi som jeg så et stort potensiale i. Teknologien var i liten grad tilgjengelig på det kommersielle markedet den gang, men det var her det startet. I 2011 begynte jeg å teste litt. Når jeg siden inviterte flere med på å starte Aeroview AS, var vi klar til å levere våre første kommersielle tjenester i 2013.

 

I tillegg til film og foto fra luften, hvilke andre prosjekter jobber dere med i Aeroview?

I 2016 blir det nok mye fokus på inspeksjonsteknikk, landmåling og 3d-scanning fra droner/RPAS. I tillegg kommer vi fortsatt til å jobbe med prosjekter innen film og foto, men den industrielle delen blir nok viktig. Både inspeksjon av kraftlinjer og vindmøller til havs og på land er gode bruksområder for våre RPAS-systemer. Her er det mye enklere å sende opp våre RPAS, enn tradisjonelle klatrelag.

 

Droner kan erstatte klatrelag ved inspeksjon av f.eks. vindmøller

Tradisjonell inspeksjon krever ofte klatrelag og tauklatring. Det blir blant annet brukt for inspeksjon av vindmøller som har store blad på ca. 30 meter. Da går det ofte 1-2 dager med 2 mann for å inspisere en vindmølle. De må opp i høyden, snu bladet slik at det henger nedover og fire seg nedover mens de kontrollerer bladet. Denne prosessen gjøres for hvert av de store bladene. Det er en tidkrevende operasjon. Med drone kan det gjøres på 1-2 timer, og da har vi kontrollert alle 3 bladene. Fordelen er også at andre kan se videoopptakene i tillegg, ikke bare de fire øynene som er oppe å klatrer. Lignende operasjoner til havs er enda mer krevende, og vi tror dette blir et spennende bruksområde for våre RPAS-systemer fremover.

I tillegg til klatrere eller tilkomst-teknikere, har det også vært vanlig å bruke helikopter. Men det blir ofte svært kostbart i forhold til en liten drone, og det stiller krav til kommunikasjon mellom kameramann og pilot. Videre er man da være avhengig av en landingsplass som egner seg for helikopter, ellers må man fly til og fra operasjonsområdet. Noe som er med på øke kostnadene og omfanget rundt operasjonene. Det gjør operasjonen noe enklere når man kan stå på bakken, komfortabelt og rolig, mens man diskuterer med fagpersonell hva som bør inspiseres, gjerne mens man har dronen i luften låst på GPS-posisjonering.

#Aeroview er i dag stolte over å kunne informere om at selskapet har blitt BLOS sertifisert av Luftfartstilsynet. Som...

Posted by Aeroview.no on 10. desember 2015Bedre landmåling med piksler og 3d-scanning

Tradisjonell landmåling innebærer at en landmåler stikker ut punkter i terrenget. Vi gjør det samme med våre droner, men hver piksel i bildene representerer da et tilsvarende punkt. Når vi flyr i nøyaktig høyde vet vi oppløsningen på bakken. Hver piksel kan gjenspeile for eksempel 2,5 cm målbar distanse på bakken. Det er også satt ut referansepunkt på forhånd som er oppmålt. Da kan vi korrigere målingene og kalibrere utifra dette for kvalitetssikring.

På store landområder brukes ofte fly, men fly blir ofte for kostbart for mindre prosjekter og områder. Det egner seg ikke til mindre prosjekt som oppmåling av en tomt til et kjøpesenter eller andre utbyggingsprosjekter.

Vi kan bruke samme modeller for volumberegning og masse. Dette er viktig for entreprenører, for utregning på forhånd av hvor mye masse som skal kjøres bort eller til området eller eventuelt sprenges. Her gjør vi landmåling og beregning for flere typer kunder. Dette stiller store krav til nøyatige modeller.


Film og foto. Prosjekt for Sola flytekniske linje - film om utdanningsløpet.

Vi leverer jevnlig film og foto til ulike aktører. Det siste prosjektet vi jobbet med var for Sola flytekniske linje, en film om utdanningsløpet. Den ligger på nett og ble en veldig fin film. Vi samarbeidet med TVP som er meget flink på profesjonell film, intervjuteknikk og storytelling. Vi filmet i to dager og det var et veldig fint prosjekt å få lov til å jobbe med.

Forrige uke var vi hos Sola Flytekniske linje i forbindelse med innspilling av en promoteringsfilm sammen med #TVP....

Posted by Aeroview.no on 25. september 2015

 

Godt fornøyd med Tripletex som regnskapssystem

Vi bruker Tripletex for fakturautsendelse og ser hele tiden på hvordan vi kan utnytte både Tripletex og andre nettbaserte løsninger. Både CRM og andre prosjektverktøy må sys sammen med blant annet loggsystemer for droner slik at det fungerer godt som en helhet. Vi kommer til å se nærmere på flere muligheter i Tripletex sammen med Sum Regnskap i tiden fremover.

 

Hvor kan du lære mer om Aeroview?

Kontakt daglig leder, Robert Sæter, på tlf. 90182148 eller robert@aeroview.no for mer informasjon. Nedenfor finner du også linker til nettside, vimeokanalen og facebooksiden til Aeroview.

Vi ønsker masse lykke til videre for Aeroview og synes det er spennende å ha dere som kunde i Sum. Du kan bli bedre kjent med Aeroview på både nettsiden, facebook og Vimeo. 

Nettside: www.aeroview.no
Vimeo: https://vimeo.com/104239663
Facebook: facebook.com/Aeroview.no