Julegave fra SUM - God Jul

Som tidligere år valgte vi å bruke gavebudsjettet til Sum på en juletrefest og gaver til barn i Romania. Vår gave til dere blir derfor kun å dele opplevelsen. Og for en opplevelse...

Sjelden finner man en sterkere Gründerspirit enn når en ser mennesker som flytter bort fra alt det trygge for å hjelpe de som trenger det mest. Det er derfor utrolig kjekt for å oss i Sum å få lov til å besøke noen av dem som virkelig brenner for å skape en bedre fremtid for andre. Rune og Irene Sæter har dedikert sine 12 siste år på å skape et bedre liv for mennesker i Romania. De tok oss med rundt for å vise oss hva som blir gjort.

Første besøk var barnehjemmet utenfor Constanta:

Barnehjemmet utenfor Constanta

Barnehjemmet utenfor Constanta

Dette barnehjemmet har vi besøkt flere ganger og det var utrolig gøy å se hvordan barna vokser både fysisk og mentalt. 4 av barna hadde flyttet ut siden sist vi var tilstede, og alle sammen var i arbeid hvilket er en utrolig stor seier.

Tanken ved barnehjemmet var at vi skulle ha fest og at pakkene skulle legges under treet frem til julaften. Det ble raskt klart for oss at det var en helt umulig oppgave for barna å vente til jul, de som aldri ellers i livet får presanger.  Gavene ble derfor åpnet med oss til stede.

 

Først litt fra ønskelisten til barna:

Jente 9 år og jente 10 år: Sjampo og en parfyme.

Tre jenter på 15 og 16 ønsket seg Mp3 spiller eller en CD

Gutt 12 år: Skateboard

Gutt 12 år: Fiolin J (et ønske vi dessverre ikke klarte oppfylle)

Gutt 18 år (eldstemann): Verktøy (drømmen var et pipenøkkelsett)

 

Spenningen var til å ta og føle på når vi var klar til å åpne presangene. Vi fikk virkelig følelsen av å få lov til å være julenisse J

Det var utrolig rørende å se når pakkene ble åpnet. Spesielt rørende synes jeg det var da eldstemann åpnet gaven sin. Han hadde knapt laget hull i papiret før han forsto at han var den stolte eier av et verktøysett. Han spratt i været og kastet seg om halsen på oss i en spontan klemmerunde.

Mp3 spillere vokser ikke på trær lengre, men de billigste smartphone’s i Romania var heldigvis innenfor rekkevidde av vårt budsjett. Når første jente åpnet presangen ble derimot reaksjonen ganske så ulik som eldstemann, for her var det lite eller ingen forståelse av hva som gjemte seg i esken. Det var som om hjernen ikke helt ville forstå at hun hadde fått en telefon. Når det derimot sank inn så ble stemningen nesten sakral.

Til slutt kom en fellespresang de sannsynligvis vil ha glede av i flere år. En playstation 4 med FIFA 15, et bilspill og et barnespill. Spesielt FIFA blir gøy for dem som vinteraktivitet de dagene de ikke kan spille i fotballbingen. Fotballbingen (basket og annet) har de for øvrig utrolig mye glede av og de er utrolig takknemlige for at Haavik (en av våre kunder) finansierte det meste av kostnadene ved bygging.

De har utfordret oss til fotballturnering i sommer og vi håper selvfølgelig at det skal bli et nytt besøk om ikke så alt for lenge.

De andre barna følger spent med når gavene åpnes

De andre barna følger spent med når gavene åpnes

Sum-gjengen i nisseklær og noen av barna. 

Sum-gjengen i nisseklær og noen av barna. 

Dagsenter i Babadag

Dagen etter gikk turen til Babadag som er 1 time nord for Constanta. I byen bor mange tyrkiske sigøynere lever under ekstremt vanskelige kår. De fleste foreldre i denne byen er i Skandinavia og tigger og vi fikk se på nært hold hva dette betyr for barna som blir igjen og samfunnet som helhet. Det eksempelet som gav mest inntrykk på meg var en liten jente på 10 som bodde alene med lillesøster på 7 og lillebror på 3. Vi fikk også se hvilken tragedie som utspiller seg når uskolerte fedre får fatt på større pengemengder. I det hele var det lite som tydet på at tiggingen i Norden hadde noe positivt med seg, og senterledere ba oss innstendig om å heller støtte skole og helseprosjekter i Romania fremfor å gi noe til tiggere.

Barna ute på gata

Barna ute på gata

Mange barn bodde også hos bestemor som gjerne var uten mulighet for å forsørge for dem. En av bestemødrene vi besøkte brast i gråt når vi gav henne 6 kg mel noen liter olje og en sekk med poteter. I tillegg gav vi en liten konfekt, men den forsvant fort da hun insisterte på å dele med oss.

De små «husene» holdes varme av innvendige ovner/bål og røyken stakk oss i øynene i det vi kom inn. Vi besøkte også et annet hjem/rom der det sov 11 barn i en stor seng som sto midt i rommet. Det gjorde vondt å tenke på at noen av de minste barna var barn av de større. Jentene i landsbyen ble gjerne solgt som bruder når de var 12 år og forlatt av mannen dersom han fant et annet alternativ noen år senere.

Mange av barna får dagens eneste ordentlige måltid her på dagsenteret. 

Mange av barna får dagens eneste ordentlige måltid her på dagsenteret. 

 

Midt i denne elendigheten driver et ungt ektepar et dagsenter med mål om å gi barna en verdig barndom og håp for fremtiden.  På formiddagstid er senteret åpent for ca 15 førskolebarn som får dagens eneste ordentlige måltid, og i tillegg litt tid til skoleforberedelse, lek, nærhet og varme. Vi gav dem alle en snopepose og de sang julesanger for oss av full hals. Senere på dagen kommer det ca 30 skolebarn til dagsenteret. I tillegg til mat og varme får de hjelp med leksene sine. Utdanning er den absolutt beste måten å komme seg ut av den negative spiralen de er inne i. Selv om det tidvis var smertefullt var det også kjekt å få lov til å se det gode arbeidet som utføres.

Barna på dagsenteret i Babadag

Barna på dagsenteret i Babadag

Jeg håper og tror at vi i Sum sammen med dere skal få lov til å bidra til at noen av disse barna får en god fremtid.

Jeg vil også benytte anledningen til å si tusen takk til de av dere som har inspirert oss til å fortsette med dette arbeidet og som synes det er helt greit at dere ikke får julepresang fra oss i år heller.

 

God jul